17.10.2013
Na říjnové besedě v Gongu se již po druhé uskutečnila soutěž o nejlepší výrobek z kategorie pečených i nepečených dobrot.
Soutěžilo se ve 4. kategoriích :
- v kategorii A pečivo z kynutého těsta
- v kategorii B pečivo z různých druhů těst, také řezy, drobné pečivo a dorty
- v kategorii C pečivo slané a plněné různými druhy náplní - jako zeleninovou, masovou, houbovou a pod.
- v kategirii D jako novinka nepečené moučníky.
Soutěž se vydařila, účastnila se řada členů krúžku a degustátorům i ostatním účastníkům besedy moc chutnalo.
V kategorii A - pečivo z kynutého těsta (koláče, buchty, záviny). Účastnilo se 6 soutěžících.
1. místo: Božena Růžičková - svatební koláče
2. místo: Barbora Smetanová - borůvkový táč
3. místo: Marie Hlahůlková - povidlové buchty
V kategorii B - pečivo z různých druhů těst, také dorty, řezy a drobné pečivo. Účastnilo se 17 soutěžících.
1. místo: Oldřiška Pindová - pikantní řezy
2. místo: Jarmila Vesecká - opilý Izidor
3. místo: Anna Dzurejová - slepované kaštánky
V kategorii C - pečivo slané a plněné různými druhy náplní (zeleninovou, masovou, houbovou a smíšenou). Účastnilo se 12 soutěžících.
1. místo: Jarmila Vesecká - chlebový ježek
2. místo: Václava Čermáková - zelné placky
3. místo: Miroslava Grée - cuketový koláč
V kategorii D - nepečené moučníky. Účastnilo se 8 soutěžících.
1. místo: Jana Slováková - Čuhajdy
2. místo: Ludmila Martínková - Tiramisu
3. místo: Miroslava Grée - banánová střecha
Chci poděkovat všem soutěžícím nejen za jejich čas, věnovaný přípravě všech dobrot. Josefce za krásné diplomy, Heleně za výborné technické zázemí akce, všem degustátorům a dalším pomocníkům.
Celá akce byla velmi zdařilá, dobroty všechny snězeny a za 2 roky bude pokračování - III. ročník.
Kategorie A – SVATEBNÍ KOLÁČE – Boženka Růžičková
Kvásek: ½ l mléka, 2 kostky droždí, 1 lžička cukru
Těsto: 1 kg polohrubé mouky, 150 g cukru, ¼ l oleje, 4 žloutky, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr, malá hrst soli, citrónová kůra (z ½ citronu)
Drobenka: hladká mouka, 250 g másla, citrónová kůra a z ½ citronu šťáva
Kategorie B – PIKANTNÍ ŘEZY – Oldřiška Pindová
Těsto: 4 vejce, 200g cukru moučky, 200 ml. mléka, 260 g polohrubé mouky, 1 + 1/3 vanilkového cukru, 1 + 1/3 prášku do pečiva, 1 + ¼ lžičky citrónové šťávy, 2 špetky soli, ořechy, čokoláda.
Krém: 600 ml mléka + 2 vanilkové pudinky uvařit + nechat vychladnout 200 g másla, vanilkový cukr, trochu vaječného koňaku, cukr moučka podle chuti – vše smícháme.
Upečené pečivo pokapeme rumem.
Rozkrojíme a naplníme krémem.
Potřeme kyselou marmeládou (rybízovou).
Nahoru dáme ovoce (jahody, hrozny, kiwi, maliny, borůvky) a zalijeme želatinou.
Kategorie C – CHLEBOVÝ JEŽEK – Jarmila Vesecká
Kulatý chléb rozkrojíme na čtverečky tak, aby spodní část zůstala celá. Potom mezi čtverečky vložíme kousky sýra, šunky, slaniny, papriky, na měsíčky nakrájená cibule (nebo na co máme chuť). Potřeme máslem smíchaným s bylinkami (nebo podle chuti česnekem).
Zabalíme do alobalu potřeného máslem nebo olejem, aby se nepřipekl. Zapečeme asi 25 minut při 180°C a potom alobal otevřeme a dopečeme dohněda.
Kategorie D – ČUHAJDY – Jana Slováková
250 g čokolády a 150 g másla nechat rozpustit nad parou!
Nádivka: smíchat 75 g másla + 100 g mletých ořechů + 200 g cukru +1 dcl rumu
Na dno papírových košíčků dáme 1 lžičku čokolády.
Po utuhnutí náplně a višni namočené v rumu (nemusí být, protože višně by začala brzy plesnivět) znovu dáme lžičku čokolády.
Cukroví udržujeme v chladu.
Zpracovala Mirka Grée - garant akce
© 2011 | Slovácký krúžek v Praze | Nad Akcízem 1032/1 | 182 00 Praha 8
e-mail: slovackykruzek@seznam.cz